2016. március 12., szombat

A személyiség teszt


A gondoskodó realista energikus és népszerű ember. Megbízható, jól szervezett és segítőkész. Fontosak számára a hagyományos értékek, a családalapítás is központi szerepet játszik számára. A gondoskodó realista jó társasági érzékkel rendelkezik. Mindig meghallgatja mások gondjait, problémáit, és nem riad vissza semmilyen fáradságtól, ha segítséget kérnek tőle. Együtt érzően és sok megértéssel megérzi, másoknak mire van szüksége. A gondoskodó realista mindig kész arra, hogy értékelje mások erősségeit, és megbocsássa gyengéiket. Az összes személyiségtípus közül ez a legbarátságosabb. A társadalmi kapcsolatok nagyon fontosak neki.

A gondoskodó realista inkább konzervatív. Szilárd belső érték- és szabályrendszerrel rendelkezik, amely a fennálló hagyományokhoz igazodik. A világos, strukturált környezetet és munkafolyamatokat kedveli; számára inkább kellemetlen a túl sok változás és nyugtalanság. Erőssége inkább a gondosság és a megbízhatóság, nem pedig a rugalmasság és a spontaneitás. Az új dolgok iránt a gondos realista csak feltételesen nyitott. Ha viszont olyasvalakit keresünk, aki a feladatát megbízatóan és pontosan végzi, ő a megfelelő személy.

A gondoskodó realista a legbarátságosabb az összes személyiségtípus közül. Ennélfogva számodra lényeges, hogy olyan szakmai környezetet találj, amelyben lehetőleg sok dolgod van az emberekkel. Az emberekkel való kapcsolatban és érintkezésben feltöltöd az akkumulátoraidat, és speciális képességeid is ekkor tudnak a legjobban kibontakozni. A segítő prototípusa vagy pozitív értelemben, hiszen szeretsz másokért dolgozni és másokról gondoskodni. Ha az a benyomásod, hogy valamilyen módon hozzá tudsz járulni életminőségük javulásához, ez minden másnál boldogabbá és elégedettebbé tesz. A típusod számára maximálisan életfontosságú az az érzés, hogy szükség van rád, szeretnek és becsülnek.

A „csendes szobácskában” végzendő munka tehát nem neked való, nagyon ellentmond extrovertált természetednek és az emberekhez való kapcsolódási igényednek. A másokkal folytatott párbeszédben születnek a legjobb ötletek; ez szárnyakat ad a kreativitásodnak. Nem szeretnél a rajztáblán kidolgozni absztrakt segélyprojekteket, sokkal szívesebben dolgozol a frontvonalon és közvetlen kapcsolatban az emberekkel. Fontos számodra, hogy szem előtt legyenek a munkád eredményei, és nap mint nap azzal az érzéssel mehess haza, hogy a világot valahogy ma is legalább egy hajszálnyival jobbá tudtad tenni.

Született teamtag vagy, ami egyrészt összefügg nyílt és kommunikatív természeteddel, másrészt azzal, hogy problémamentesen tudsz beilleszkedni a csoporthierarchiákba. Személyiségtípusod esetében a kulcsszó a harmónia, ez a magánéletben és a szakmai életben egyaránt érvényes. Nagy súlyt kell fektetned arra, hogy feszültségmentes, tiszteletteljes és szívélyes környezetben dolgozhass, mivel a konfliktusok és a hatalmi harcok nagyon bomlasztanak, és jelentős mértékben megnehezítik a munkád végzését. Ennélfogva jelentős terhelést jelentenek számodra azok a munkaterületek, amelyekben folyton kemény harcok folynak, és ahol igen erős a verseny nyomása.

Munkád kiválasztásánál tehát ügyelj arra, hogy a területedet inkább a kooperáció jellemezze, és jó esélyeid legyenek a harmonikus együttlétre. Melegszívűséged, beleérző képességed és segítőkészséged gondoskodik arról, hogy általában hamar elfogadjanak a csoportokban, és kedvelt kapcsolattartó leszel mások számára az összes gond és baj esetén. Feltehetően mindig te vagy az, aki elsőnek szerez tudomást a kollégák szakmai és magánjellegű gondjairól, mivel jól tudsz figyelni, vigasztalni és bátorítani. Ezt azonban ne vidd túlzásba – először is meglehetősen érzékeny vagy, és gyakran túlságosan a szívedre veszed mások problémáit; másodszor, a munkád nem szenvedhet kárt szociális elkötelezettséged miatt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése